Undgå påkørsel af dyr

Få 6 gode råd til at undgå at påkøre dyr i trafikken – og læs hvad du skal gøre, hvis det uheldige skulle ske.

Maj er højsæson for påkørsler af dyr, især råvildt, dåvildt og krondyr. Det skyldes, at dyreflokkene begynder at bevæge sig mere – og derfor i højere grad krydser vejene rundt omkring i Danmark.

Ifølge Dyrenes Beskyttelse påkøres mere end 10.000 dyr årligt, og det er vigtigt at få tallet ned, for påkørslerne medfører store lidelser hos både dyr og billister.

 

Hvordan undgår jeg at påkøre et dyr?

 • Hold øje med skiltningen
  Sænk farten, hvis der advares mod krydsende dyr på strækningen, der er lokale hastighedsbegrænsninger eller lignende.

 • Vær opmærksom på dine omgivelser
  Hvis du kører i områder med bevoksning tæt på rabatten – eksempelvis ved skov, eng og levende hegn – er der større risiko for at møde et dyr.

 • Husk på, at råvildt, dåvildt og krondyr er flokdyr 
  Det betyder, at hvis du først ser ét dyr, er der med stor sandsynlighed flere på vej.

 • Se på klokken
  Risikoen for påkørsel af dyr er størst omkring solopgang og solnedgang – så vær ekstra opmærksom i disse tidsrum.

Derudover er det vigtigt at huske, at en undvigemanøvre også kan være farlig – både for dig selv og dine medtrafikanter.

Det bedste, du kan gøre er derfor at forsøge at forudse, hvor og hvornår der er øget risiko for at påkøre et dyr – og måske køre lidt mere forsigtigt, når det er tilfældet.

Hvad skal jeg gøre, hvis jeg har påkørt et dyr?

 • Stands bilen, så hurtigt forholdene tillader. Gå tilbage og find stedet, hvor dyret ligger – eller hvor du sidst så det. Husk at være forsigtig, et skadet dyr kan være farligt.

 • Marker stedet tydeligt, og find ud af, præcis hvor du befinder dig.

 • Hvis dyret stadig er i live, skal du ringe 1812 til Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral. Beskriv, hvad der er sket, og hvor du er.

 • Hav telefonen tændt de kommende timer, så hundeføreren kan ringe til dig.

 • Hvis dyret ikke er i live, skal du kontakte Falck. Ligger dyret til fare for trafikken, kan du med fordel flytte det ud i rabatten – og på den måde undgå at andre kommer ud for et uheld.

Når du skal forklare, Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral, hvor du befinder dig, er det en god idé at give dem et vejnavn og evt. nummeret på den nærmeste vejkantspæl.

Endnu bedre er det dog, hvis du kan sende dem dine GPS-koordinater. Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral kan derefter sende dig et link, som du blot skal trykke på – og så får de dine præcise koordinater. På den måde kan de også indsamle data, og dermed få større viden i forhold til at forebygge fremtidige ulykker.

Har du styr på bilforsikringen?

Uanset om du påkører et dyr eller forsøger at undvige det, så er der stor risiko for, at der kommer skader på din bil i samme omgang – det kan eksempelvis være en trykket kofanger eller en bulet forskærm.

I de mest alvorlige tilfælde kan bilen gå så meget i stykker, at du ikke kan køre videre.

Med en kaskoforsikring får du hjælp til at ordne skaderne – og selvom du måske skal betale selvrisiko, så kan det alligevel være en stor hjælp for dig, hvis det uheldige skulle ske, og du pludselig står med en stor regning.

Læs mere om bilforsikringen – eller prøv vores beregner, så har du en pris på bilforsikring inden for få minutter.