Kom sikkert i mål med havearbejdet

Havearbejdet kan være farligt, og mange kommer desværre alvorligt til skade, når de tager arbejdshandskerne på. Få vores bedste råd til at komme sikkert i mål med havearbejdet.

Nogle slapper af ved det, mens andre gør det af nød og pligt; klipper hæk, slår græs, kløver brænde, ordner tagrender eller maler træværk.

Desværre kommer mange danskere hvert år til skade i haven, og derfor har vi samlet vores bedste råd til at komme sikkert i mål med havearbejdet.

  • Fald fra stiger er den mest almindelige årsag til skader ved havearbejde. Det er derfor vigtigt, du tjekker underlaget og sørger for, at stigen står stabilt. De gængse anvisninger foreskriver desuden: stå ikke på de øverste trin, hav en person til at holde stigen, og arbejd ikke i over fem meters højde.

  • Pas godt på elektriske haveredskaber som hækklippere, motorsave og græsslåmaskiner. Husk at læse brugsvejledningen og slukke redskaberne straks efter brug. Det er desuden en god idé at give dine redskaber et årligt eftersyn, så du sikrer dig, at alt er i orden. Tjek f.eks. at alle ledningerne stadig er intakte.

  • Brug beskyttelsesbriller eller visir, når du beskærer grene eller klipper hæk, og andet sikkerhedsudstyr som eksempelvis hjelm, handsker og sikkerhedssko, når du bruger motoriserede haveredskaber.

  • Få professionel hjælp, hvis du ikke er tryg ved at udføre en opgave selv. Især beskæringsarbejde kan kræve professionel hjælp, fordi arbejdet ofte foregår i højderne og involverer store, tunge grene og redskaber.

  • Tænk over din arbejdsstilling. Undgå at bøje dig forover, når du skal luge eller grave, men bøj i stedet ned i knæene. Hold ryggen rank og brug benmusklerne, når du skal løfte ting. På den måde skåner du din krop mest muligt og undgår uheldige vrid og låsninger.

  • Hav førstehjælpskassen parat, så du kan ordne småskrammer og overfladiske skader.

  • Sørg for at have styr på din ulykkesforsikring, før du går i haven. Er uheldet er ude, kan forsikringen hjælpe dig økonomisk, hvis du får konstateret varige mén.

Er du i tvivl om, hvordan din ulykkesforsikring dækker dig under havearbejdet - eller ønsker du at få et tilbud på dine forsikringer - så ring til os på 63 14 44 44 eller send en e-mail.

Læs mere om ulykkesforsikring