vector af en spinner
Brandalarm på betonvæg.

Forebyg brandskader i din virksomhed

Brandskader er ofte meget omfattende og omkostningsfulde. Det er dog langt mindre besværligt at forebygge end at genopbygge. Her er nogle tiltag, I kan overveje for at minimere risikoen for brandskader på arbejdspladsen.

Brænder din virksomhed helt eller delvist ned, er det ikke kun lokaler og udstyr, der tager skade. Dit kundegrundlag kan også lide overlast, hvis kunderne tvinges til at søge andre veje, mens du genopbygger virksomheden.

Heldigvis kan de fleste brande i virksomheder undgås ved hjælp af nogle relativt simple, men effektive, tiltag for at styrke brandsikkerheden.

Er du i tvivl om, hvordan din virksomhed er dækket? Kontakt os for hjælp, eller se her hvilke forsikringer du skal have som selvstændig.

1. Installér brandalarmer og slukningsudstyr

En effektiv indsats for at øge brandsikkerheden er at installere brandalarmer og automatiske sprinkleranlæg. Det er en investering, som hurtigt kan tjene sig hjem, hvis en brand skulle opstå.

2. Sæt grænser for branden

Branddøre og -porte spiller en vigtig rolle i forebyggende brandsikring, da de forhindrer spredningen af brand og røg mellem forskellige sektioner af bygningen. Svigter de, kan branden få et unødvendigt stort omfang.

Vær særligt opmærksom på at adskille områder med forskellige funktioner – f.eks. administration, produktion og lager – og forsyn gerne branddørene og -portene med et godkendt automatisk lukkesystem.

En mand står foran el-installationer og tjekker, at alting er i orden. Han han en blokholder i hånden, og er ved at notere noget derpå med sin blyant.

3. Udfør regelmæssige brandinspektioner

Grundig inspektion af arbejdspladsen er afgørende i forhold til effektiv brandsikring. Regelmæssige inspektioner hjælper nemlig med at identificere potentielle brandfarer, før de udvikler sig. Sørg for at gennemgå el-installationer, opbevaring af brændbare materialer og brandfarlige kemikalier.

Det anbefales desuden at have en professionel brandtekniker til at udføre inspektioner med jævne mellemrum.

4. Udarbejd klare brandforebyggelsesprocedurer

For at øge brandsikkerheden i din virksomhed er det en fordel at udarbejde klare brandforebyggelsesprocedurer, som alle medarbejdere skal følge. Det kan f.eks. omfatte korrekt opbevaring af brændbare materialer, sikring af at elektriske apparater er slukket, når de ikke er i brug, samt at der ikke er overbelastning af stikkontakter.

5. Uddan medarbejderne og sørg for funktionsdygtigt udstyr

Sørg for, at alle medarbejdere får træning i brandforebyggelse, herunder hvordan man genkender brandfarer, og hvad man skal gøre i tilfælde af brand. Afhold regelmæssige brandøvelser for at sikre, at alle ved, hvordan de skal reagere i en nødsituation. Effektiv brandsikring kræver også, at det nødvendige brandudstyr er tilgængeligt og virker, når det skal bruges. 

6. Lav en beredskabsplan

For de fleste små- og mellemstore virksomheder kan det være svært at komme på fode igen efter en omfattende brandskade – og meget afhænger af, om det er muligt at servicere og fastholde kunderne, mens genopbygningen står på.

Det er derfor oplagt at lave en beredskabsplan, for en effektiv brandsikring og overveje, hvad I som virksomhed kan gøre for at sikre dette, hvis uheldet er ude. 

En beredskabsplan kan med fordel omfatte:

  • Nødkontaktinformationer
    Oplist vigtige kontakter, som f.eks. nødpersonale, forsikringsselskab, skadeservice og lignende.

  • Kommunikationsplan
    Angiv hvornår og hvordan medarbejdere, kunder, leverandører og andre berørte parter skal orienteres om situationen, og hvad har de brug for at vide.

  • Genoprettelsesstrategier
    Skitser, hvordan I som virksomhed vil genoptage driften. Overvej f.eks. alternative lokationer og hvordan I vil genanskaffe nødvendigt materiale og udstyr.

  • Ansvarsfordeling
    Definér, hvem der har ansvar for hvad, så I sikrer en koordineret indsats.

Husk dine forsikringskrav

Vær opmærksom på, at ovenstående råd er generelle og informerende. Det er altid kravene i en forsikringsaftale – dvs. police og forsikringsbetingelser – som sikrer, at en forsikring er gyldig, og man kan få erstatning for en skade.

 

Er din virksomhed dækket godt nok i tilfælde af brand?

Hvis du vil sikre dig, at din virksomhed er dækket ordentligt i tilfælde af brand, er der særligt to forsikringer du skal være opmærksom på. Begge forsikringer kaldes brandforsikring, men de dækker vidt forskelligt. Den første er en løsøreforsikring for erhverv, mens den anden er en erhvervsbygningsforsikring.

Bygningsforsikringen dækker naturligvis virksomhedes bygninger, mens løsøreforsikringen dækker flytbare ejendele og inventar, såsom møbler, maskiner, computere, elektronisk udstyr og andre genstande, der anvendes i virksomhedens daglige drift.

Herudover kan der være behov for at sikre din virksomhed yderligere i form af følgende forsikringer:

  • Erhvervs-og Produktansvarsforsikring
  • Bygnings-, løsøre og driftstabsforsikring
  • Transportforsikring

Der er mange risici forbundet med at drive virksomhed, men de varierer alt efter branche, forretningsområde og den enkelte situation.

Hos Concordia Forsikring får du en forsikringsløsning, der er tilpasset din forretning og den hverdag, du og dine medarbejdere står overfor.


Kontakt os, hvis du har brug for hjælp