vector af en spinner
Tagkonstruktion under renovering med synlige lægter og brandkam – brandsikring af tag ved ombygning.

Brandsikre tage: Sådan minimerer du risikoen for brand i etageejendomme

Når du bygger eller renoverer taget i en etageejendom, er der fem områder, du skal være særligt opmærksom på i forhold til brandsikkerhed.

Brand er en alvorlig risiko. Hvis først flammerne får fat og breder sig i en ejendom, kan konsekvenserne blive omfattende – både økonomisk og i værste tilfælde menneskeligt.

Uanset om du arbejder professionelt med at bygge og renovere tage, eller du sidder i bestyrelsen eller administrationen i en etageejendom, er det vigtigt, at du sætter dig grundigt ind i, hvordan brandsikring skal tænkes ind i et tagprojekt.

Hvorfor er brandsikring vigtigt ved tagrenovering?

Tagkonstruktionen fungerer som en naturlig spredningsvej for brand. Hvis brandsikringen ikke er udført korrekt, kan ilden hurtigt brede sig mellem lejligheder og opgange – særligt i ældre etageejendomme med fælles tagrum.

Ved tagrenovering i etageejendomme skal du derfor være særligt opmærksom på de konstruktioner og materialer, der har betydning for brandsikkerheden.

Forskellige projekter stiller forskellige krav

Tagkonstruktioner varierer meget fra bygning til bygning. Derfor skal der altid laves specifikke byggetegninger og en tilpasset løsning baseret på grundige forundersøgelser.

Hvad end der er tale om et helt nyt tag eller renovering, er der en række forhold, der kræver særlig opmærksomhed i forhold til brandsikring.

De fem vigtigste principper for et brandsikkert tag

  • Ventilationsåbningerne i tagfoden skal have den rette størrelse og konstruktion, som sikrer tilstrækkelig ventilation af taget i dagligdagen og samtidig forhindrer flammer fra boligerne nedenunder i at bevæge sig op i tagkonstruktionen i tilfælde af brand.

  • Undertaget skal beskyttes, så flammer nedefra ikke kan få fat i de brandbare materialer. En korrekt udført tagfod forsinker branden, så redningsberedskabet får mere tid til at bekæmpe ilden – og kan i visse tilfælde helt forhindre ilden i at sprede sig.

  • Brandvægge og brandadskillende vægge skal være bygget til at kunne modstå belastningen fra en brand og skal slutte helt tæt op mod tagdækningen. Derudover skal alle gennemføringer være lukket med korrekt brandhæmmende materiale, så disse ikke svækker den adskillende funktion, og branden ikke kan slippe igennem.

  • Brandkamme af samme konstruktion som den underliggende brandadskillelse skal bygges i den korrekte højde og afdækkes forsvarligt. Brandkamserstatninger som alternativ til brandkamme skal sikre tagkonstruktionen langs brandvæggene.

  • Passiv og aktiv brandsikring: Branddøre skal lukke korrekt, og røgalarmer skal være funktionsdygtige. Derudover skal trappeopgange og andre flugtveje holdes fri, så ejendommens beboere kan slippe ud i tilfælde af brand.

Kilde: www.brandogsikring.dk

Hvem har ansvaret for brandsikringen? 

Som boligejer har man til enhver tid ansvaret for, at bygningen lever op til de gældende krav for brandsikring. Det anbefales, at bygningens brandsikkerhed gennemgås mindst én gang om året.

Til gengæld er det bygherre, der har ansvaret for, at arbejdet med at ombygge eller renovere et tag bliver udført korrekt. Det anbefales at benytte en professionel byggerådgiver til at hjælpe med processen og kvalitetssikre det færdige resultat.

Reglerne for brandsikring af ejendomme findes i Bygningsreglementet 2018 (BR18) § 82-158.

Har du styr på forsikringen ved tagrenovering?

Hos Concordia Forsikring hjælper vi dig med at sikre, at din forsikring af etageejendommen dækker korrekt under ombygning og renovering. 

Kontakt os, hvis du ønsker en gennemgang af din forsikringsdækning – så du trygt kan gå i gang med renoveringen.