vector af en spinner
Ung mand sidder med en computer, mens ung kvinde sidder på bordet og kigger med.

Passer dine forsikringer til dine behov?

Livet er foranderligt, og det samme er dit forsikringsbehov. De dækninger, du havde brug for sidste år, er ikke nødvendigvis relevante for dig i dag. Se her, hvordan du sikrer dig, at dine forsikringer passer bedst muligt til din livssituation.

Husk dine forsikringer, når der sker ændringer i dit liv

Når der sker ændringer i din hverdag, kan det have betydning for, hvordan din forsikring skal sammensættes. Der kan f.eks. være behov for at tilpasse forsikringssummen eller dækningsgraden.

Derfor er det vigtigt, at du kontakter dit forsikringsselskab, hvis der sker noget nyt i dit liv, så du kan tjekke, om dine forsikringer skal tilpasses.

Her er nogle situationer, hvor du bør give forsikringsselskabet besked:

  • Hvis du skifter bopæl
  • Hvis du bliver gift eller skilt
  • Hvis din partner dør
  • Hvis du får et barn
  • Hvis dit barn flytter hjemmefra
  • Hvis du kommer til at rejse mere
  • Hvis du begynder at studere
  • Hvis du skifter job
  • Hvis du stopper med at arbejde
  • Hvis du køber nyt køretøj eller fartøj, f.eks. bil, motorcykel eller båd
  • Hvis du anskaffer dig et dyr, f.eks. hund, kat eller hest
  • Hvis du køber sommerhus eller campingvogn
  • Hvis du bygger nyt hus eller skal i gang med at renovere det gamle

Når du flytter

Når du flytter, tager du ofte hul på et nyt kapitel i dit liv, og i den forbindelse bør du også kontakte dit forsikringsselskab.

Hvis du f.eks. flytter fra provins til storby eller køber dit første hus, kan det nemlig påvirke din risiko for skader – og denne risiko bruger forsikringsselskabet ofte til at beregne din pris og sikre, at forsikringsdækningen er optimal.

Ungt par står blandet mange flyttekasser og pakker ting ud.

Du skal flytte i hus

Et huskøb er en stor økonomisk investering – derfor er det altid en god idé, at du tegner en husforsikring, så du er dækket fra kælder til kvist.

Husforsikringen dækker en lang række skader på din ejendom, herunder brand-, vand- og stormskader, og omfatter både bygning og konstruktion. Dermed sikrer du dig, at både vægge, tag, gulve og faste installationer er godt dækket.

Din indboforsikring bliver reguleret automatisk, når du ændrer adresse i folkeregistret. Det er kun nødvendigt at oplyse os, hvis værdien af dit indbo ændrer sig – det kan f.eks. være, hvis du køber nye møbler, lamper og malerier i forbindelse med, du flytter i hus.

Du skal flytte hjemmefra

Når du flytter hjemmefra og begynder et selvstændigt liv, bliver du pludselig ansvarlig for dig selv, din økonomi, din husholdning og dine ejendele – og du kan ikke længere læne dig op ad dine forældre på samme måde, som du tidligere har gjort.

Derfor bør du overveje at tegne en indboforsikring. Med den er du nemlig dækket, hvis dine ting bliver udsat for hærværk, indbrud, brand eller visse vandskader. Du får samtidig også en ansvarsforsikring, der dækker dine udgifter, hvis du bliver gjort erstatningsansvarlig for skader på andre personer eller deres ting.

I tillæg til indboforsikringen kan det være fornuftigt at tegne tillægsdækninger, eksempelvis en elektronikforsikring og en rejseforsikring. Med elektronikforsikringen er der hjælp at hente, hvis du f.eks. vælter en kop kaffe ned i tastaturet på din bærbare computer eller taber din smartphone, mens rejseforsikringen dækker, hvis du kommer du til skade på ferien, mister din baggage i udlandet eller lignende.

Har du ikke allerede en ulykkesforsikring, er det også værd at overveje. Den hjælper dig, hvis du kommer til skade i en ulykke og får varige mén som følge.

Du skal flytte til udlandet

Når du flytter til udlandet, vil det påvirke dit forsikringsbehov. Dine forsikringer vil måske ikke dække i hele den periode, hvor du er i udlandet. Det kan altså være nødvendigt, at du tegner nye forsikringer i det land, du flytter til. Eksempelvis dækker en ulykkesforsikring ofte ubegrænset i Norden, Grønland og alle EU-medlemslande, men kun i op til 2 år i resten af verden.

Kontakt derfor dit forsikringsselskab, hvis du overvejer at flytte til udlandet – og få afklaret, hvordan dine forsikringer i så fald vil dække dig.

 

Når du skifter job

Jobskifte er en god anledning til at tage kontakt til dit forsikringsselskab, da der er stor sandsynlighed for, at dit forsikringsbehov ændrer sig.

Jobfunktion og branche

Hvis du har tegnet en heltidsulykkesforsikring, har din jobtype indflydelse på forsikringen. Der er nemlig forskel på, om du arbejder som håndværker, pædagog eller på et kontor. Derfor kan der være behov for at tilpasse ulykkesforsikringen i forbindelse med jobskifte.

Afstand til arbejdspladsen

Når du skifter job, kan det også betyde, at du enten får kortere eller længere afstand til din arbejdsplads. Prisen på din bilforsikring afhænger bl.a. af, hvor mange kilometer du kører årligt. Du skal derfor sikre dig, at det årlige kilometerforbrug er opdateret og svarer til det antal kilometer, du rent faktisk kører – eller kommer til at køre fremadrettet.

Når du køber nye ting

Hvis du køber noget, du ikke før har ejet, får du ofte behov for nye forsikringer. Det kan f.eks. være, hvis du anskaffer dig en bil, et sommerhus, en campingvogn eller en hund.

Køb af motorkøretøj eller båd

Når du køber et motorkøretøj, f.eks. en bil, knallert eller motorcykel, eller du anskaffer dig en båd med en vis motorstørrelse, skal du altid tegne en lovpligtig ansvarsforsikring. Den dækker, hvis du bliver gjort erstatningsansvarlig for skader, der er forvoldt med køretøjet eller fartøjet.

Mand i blå skjorte sidder i bil, på førersædet, med åbent vindue.
Kvinde i sweater sidder i en sofa med en kat ovenpå hende.

Køb af hund, kat eller hest

Når du har købt en hund, kat eller hest, er der flere forsikringer, der kan være nyttige for at dække dig og dit dyr bedst muligt.

Som hunde- eller hesteejer skal du ifølge dansk lovgivning have en ansvarsforsikring, der dækker dit erstatningsansvar, hvis dyret gør skade på andre personer eller deres ting. Du har mulighed for at supplere ansvarsforsikringen med yderligere forsikringer, så du og dit dyr er endnu bedre dækket.

Til din hund kan du f.eks. tegne sygeforsikring og livsforsikring, men du til din hest kan tegne rideuanvendelighedsforsikring, sygeforsikring og livsforsikring.

Der er ingen lovkrav om, at du skal forsikre din kat. Det er dog ikke ensbetydende med, at det ikke er muligt. Med en kattesygeforsikring er du sikret økonomisk hjælp, hvis din kat pludselig bliver syg eller kommer ud for en ulykke.

Køb af sommerhus

Forsikring til sommerhus er ikke lovpligtigt, men en fritidshusforsikring er alligevel rigtig god at have, da den dækker i en lang række tilfælde, herunder ved indbrud, vandskader, stormskader og brand. Hvis du har lån i huset, skal du være opmærksom på, at du som minimum skal tegne branddækning.

Køb af campingvogn

Når du køber en campingvogn, er den delvist dækket af ansvarsforsikringen på din bil. Forvolder du skade på andre personer eller deres ting, mens du kører med din campingvogn, dækker bilforsikringen det erstatningsansvar, du eventuelt måtte blive pålagt.

Ansvarsforsikringen dækker dog ikke skader på din egen campingvogn. Derfor er det en god idé at tegne en særskilt kaskoforsikring – en såkaldt campingvognsforsikring. Forsikringen dækker skader ved eks. tyveri, hærværk eller brand, på både campingvogn og fortelt. Typisk inkluderer den også indboforsikring, så grill, campingcykler og andet udstyr i campingvognen også er dækket.

 

Når du bygger nyt, bygger til eller renoverer

Skal du bygge nyt eller bygge om? Så er det en god idé at tjekke, hvordan du er dækket – det kan nemlig blive en bekostelig affære, hvis noget går galt, og du ikke er forsikret korrekt.

Gør-det-selv eller professionelle håndværkere?

Når du går i gang med et byggeprojekt, bør du altid tegne en entrepriseforsikring, da du selv hæfter for de skader, der evt. opstår under byggeriet. Det kan f.eks. være skader på eksisterende bygning, personskader eller tyveri af byggematerialer.

Har du håndværkere til at stå for byggeriet, er der ikke nødvendigvis behov for at tegne en entrepriseforsikring. Men i så fald bør du dog tjekke, om håndværkeren er ordentligt forsikret – og evt. hvem der har ansvaret for at betale skaden, hvis flere håndværkere er involveret i projektet.

 

Har du brug for hjælp til dine forsikringer?

Når livet ændrer sig, bliver tingene vendt op og ned. Har du mistet overblikket over dit forsikringsbehov, kan du enten udfylde formularen nedenfor eller ringe på 63 14 44 44 – så hjælper vi dig.

 

Bestil et forsikringstilbud