vector af en spinner
Mand sidder på hug på loft. Sidder med en fugepistol for at renovere loftet.

Gode råd når du skal bygge om eller bygge til

Planlægger du at udvide kvadratmeterne i din bolig med en tilbygning, eller ønsker du at ændre de eksisterende? Så se her, hvad du skal være opmærksom på.

Planlægning og overblik

Planlægning er altafgørende, nå du kaster dig over et om- eller tilbygningsprojekt. Sørg for at få overblik over hele projektet – både tidsplan, materialer og budget/økonomi – inden du sætter noget i gang.

Overvej, hvor meget du kan og vil lave selv, og om du har brug for hjælp fra en rådgiver, eksempelvis en arkitekt eller en bygningskonstruktør.

Det er også altid en god idé at søge råd fra nogen, der har erfaring. Måske har du en ven, der er håndværker, eller som selv har været gennem en lignende ombygning. Ved at sparre med andre, er du bedre forberedt på de uforudsete ting, der kan opstå i byggeprocessen.

Byggetilladelse

Før du går i gang med at realisere dine byggedrømme, skal du huske at indhente en tilladelse fra kommunen, hvis der er behov for det. Det vil dog stort set altid være nødvendigt.

Alle om- og tilbygninger, hvor beboelsesarealet forøges, kræver byggetilladelse. Det gælder også, hvis du f.eks. planlægger at opføre en udestue.

Byggetilladelsen er også påkrævet ved byggerier, der ændrer på bebyggelsens omgivelser – det kan eksempelvis være, hvis du planlægger at udvide din bolig med en altan.

Du skal bl.a. søge kommunen om byggetilladelse, hvis du skal:

  • udvide boligarealet, f.eks. med en tilbygning

  • bygge en kvist, en udestue, et anneks eller en havepavillon

  • bygge en førstesal eller udnytte en tagetage til beboelse

  • inddrage en tageetage og eksempelvis lave loft til kip

  • ændre anvendelse af et eller flere rum i boligen, f.eks. lave erhvervslokaler til beboelse eller omvendt

Hvis du bygger uden påkrævet byggetilladelse, er byggeriet ikke lovliggjort. Du er derfor ikke sikker på, at det lever op til Byggeloven, kravene i bygningsreglementet, lokalplanen osv. Og kommunen kan i værste fald påbyde dig at ændre byggeriet eller rive det ned igen.

Boligforhold

Overvej, om du og din familie kan bo i huset, mens om- eller tilbygningen står på. Det kan være hårdt at bo i byggerod, mens hverdagen fortsat skal køre.

Hvis projektet er omfattende, kan det derfor være en god idé at finde en midlertidig løsning – det kan f.eks. være I kan låne eller leje et sommerhus i nærheden.

Forsikring

Hvis du tænker på at bygge om eller bygge til, er det en god idé at tage en snak med dit forsikringsselskab, inden du går i gang med byggeriet.

Der er nemlig altid risiko for uventede skader og eventuelle erstatningskrav i et byggeprojekt. Nogle skader kan være dækket af bygningsforsikringen eller af entreprenørens/håndværkernes forsikring – mens andre skader kun vil være dækket af en entrepriseforsikring.

Derfor bør du overveje, hvordan du ønsker at være sikret, når du skal i gang med at bygge.

Hos Concordia Forsikring giver vi dig den nødvendige rådgivning og hjælper med at sammensætte en forsikringsløsning, der passer til netop dit byggeri.

Læs mere om vores entrepriseforsikring her – eller bestil et tilbud og lad os give dig et uforpligtende forsikringstjek.

Vær opmærksom på, at en entrepriseforsikring altid skal tegnes, inden byggeriet eller ombygningen starter.