
Ukrudtsbrænder: Sådan bruger du den sikkert og undgår brand
Ukrudtsbrændere er hvert år skyld i adskillige brande – og det kan komme til at koste dyrt, hvis uheldet er ude.
Ukrudtsbrænderen er et populært redskab til at fjerne ukrudt i indkørsel og have – men den er også en af de hyppigste årsager til brand i foråret og sommeren.
Forkert brug af ukrudtsbrændere fører hvert år til store skader på både huse, carporte og hække. I denne guide får du gode råd til sikker brug af ukrudtsbrænder, så du undgår ulykker og passer godt på dine omgivelser.
Svits – brænd ikke: Den mest effektive måde at bruge en ukrudtsbrænder på
Mange tror, at man skal brænde ukrudtet helt væk. Det er en udbredt misforståelse. Du opnår bedst effekt – og mindsker risikoen for brand – ved blot at svitse planterne kortvarigt. Når cellerne i planten bliver ødelagt af varmen, visner den af sig selv i løbet af få dage. Det er både sikkert og effektivt.
6 råd til sikker brug af ukrudtsbrænder
Vil du undgå brand og skader på din ejendom, er det vigtigt at tage nogle få, men afgørende forholdsregler:
-
Brug aldrig ukrudtsbrænderen i blæsevejr – vinden kan føre flammer og gløder over i buske, hække, biler eller nærliggende bygninger.
-
Hav brandslukningsudstyr i nærheden – f.eks. en haveslange eller en brandslukker, så du er klar, hvis det går galt.
-
Gå aldrig fra en tændt eller varm ukrudtsbrænder – og opbevar den sikkert, når du er færdig.
-
Undgå brug i nærheden af brændbart materiale – eksempelvis træværk, tørre planter eller affald.
-
Afmonter gasflaske eller -dåse efter brug – så sikrer du dig mod gaslækage, som i værste tilfælde kan forårsage eksplosion eller brand.
-
Tjek området grundigt efter brug – især i tørre perioder kan gløder ulme i lang tid.
Se Sikkerhedsstyrelsen og Beredskabsstyrelsens film om korrekt brug af ukrudtsbrændere her.
Sikr dig at din ukrudtsbrænder er lovlig
Ukrudtsbrændere skal være DG-godkendte og have et DG-mærke, når de forhandles i Danmark. Hold derfor øje med mærkaterne, når køber din brænder.Brandfare og afbrændingsforbud – tjek reglerne før du går i gang
I perioder med tørke kan der være forbud mod brug af ukrudtsbrænder og anden form for åben ild. Du bør derfor altid orientere dig om den aktuelle brandrisiko og lokale forbud i din kommune. Du kan finde opdateret information på brandfare.dk.
Dækker forsikringen, hvis der opstår brand fra ukrudtsbrænderen?
Hvis du ved et uheld forårsager en brand, dækker din husforsikring som udgangspunkt – men det afhænger af omstændighederne.
Hvis du har brugt ukrudtsbrænderen uforsvarligt eller i strid med et afbrændingsforbud, kan du risikere selv at skulle betale for skaderne. Det kan være dyrt, både økonomisk og personligt.