vector af en spinner
Pige sidder på sengen og skriver, med en pakket kuffert og computer ved siden af sig.

Gode råd inden du tager på ferie

Pas, det blå sygesikringskort, rejseforsikring... Der er mange ting at huske. Vi samlet et par gode råd til, hvordan du bliver klar til afrejse, så du kan få en god og tryg ferie.

 

Det blå EU-sygesikringskort

Det blå EU-sygesikringskort er et kort, der viser, at du har ret til behandling på samme vilkår som borgerne i det land, du rejser i. Du skal bruge det blå EU-sygesikringskort, når du rejser til et EU-land, Norge, Island, Liechtenstein eller Schweiz.

Kortet er gratis og er gyldigt i op til fem år. Hvis du skal bruge kortet til andet end ferie eller bor i udlandet kan gyldigheden være kortere. Det er vigtigt, at dit blå EU-sygesikringskort er gyldigt i hele den periode, du opholder dig i udlandet.

Har du ikke det blå kort – eller nærmer kortet sig udløbsdatoen - kan du bestille et nyt på borger.dk 
 

Suppler med en rejseforsikring

Det vil altid være det mest sikre valg at have en rejseforsikring som supplement til det blå kort – også selvom du kun rejser inden for EU.

En rejseforsikring dækker udgifter udover dem, det blå kort dækker. Det gælder bl.a. udgifter til hjemtransport i forbindelse med sygdom eller ulykke, tilkaldelse af familie ved sygdomsindlæggelse samt nødvendig behandling på privathospital og -klinik. Det er værd at bemærke, at privatklinikker ofte er eneste mulighed på mindre ferieøer og i charterområder. 

Og kun en rejseforsikring giver dig mulighed for at ringe til en alarmcentral, hvis uheldet er ude.
 
Rejser du uden for EU, er rejseforsikringen naturligvis også vigtig, da der slet ikke er nogen hjælp at hente fra en offentlig sygesikring. 

Læs om Concordia Forsikrings årsrejseforsikring

Ung mand med skjorte og solbriller på sidder med hovedet og armene ud af en grøn bil og kigger.

Gode råd til rejsen

Overordnet:

  • Sørg for, at din forsikring dækker den rejse, du har planlagt.

  • Hav dit pas, dine billetter, kreditkortet og eventuel medicin og briller i din håndbagage, så du har det, selv om bagagen bliver forsinket.

  • Medbring kreditkort, og undlad at veksle flere penge end nødvendigt. Det er dog en god idé at have lidt kontanter med, da man ikke altid kan bruge kreditkort.

Er uheldet alligevel ude på din ferie, kan du nemt og hurtigt anmelde din skade til os.

Ungt par med rejserygsæk på, vandrer på sti med træer.

Sundhed:

  • Undersøg hos lægen eller Statens Serum Institut, om du skal have vaccinationer eller tage malariapiller ved rejser til dit rejsemål.

  • Nedsæt risikoen for maveproblemer og diarré ved at spise mavesyrebakterier. Vask hænder ofte, når du rejser. Vælg spisesteder med omhu.

  • Har du været, eller er du alvorligt syg (f.eks. af lungebetændelse) i månederne op til afrejsen, så kontakt inden du rejser dit forsikringsselskab for at høre, om din forsikring i så fald dækker på rejsen.

Undersøg om det er nødvendigt at få foretaget en medicinsk forhåndsvurdering, inden du tager på ferie.

Bil:

  • Kør forsigtigt, og gør dig bekendt med det område, du agter at køre i. Overhold fartgrænser og almindelige sikkerhedsregler i trafikken. Spænd altid sikkerhedsselen.

  • Læg de tungeste tasker og kufferter langt inde i bagagerummet, så vægten er godt fordelt.

  • Undgå løse ting på hattehylden eller på bagsædet. Ved en hård opbremsning kan løse ting medføre alvorlige skader.

Sikkerhed:

  • Fordel kontanter flere steder på dig selv af hensyn til lommetyve eller røveri.

  • Fjern dyre ting fra bilen, og gem dem ude af syne i din feriebolig. Lås dem hellere inde i en boks. 

  • Lås altid døren til din feriebolig eller dit hotelværelse – også når du opholder dig dér.

  • Undersøg sikkerhedssituationen på dit feriemål, især hvis du rejser til Mellemøsten eller steder i Asien, Afrika, Mellem- og Sydamerika. Tjek Udenrigsministeriets hjemmeside for råd og vejledninger vedrørende dit rejsemål.

  • Skal du til ”ødemarken”, så undersøg hjemmefra, om din smartphone dur på destinationen. Udarbejd en rejseplan med oplysninger om destinationer, vigtige telefonnumre med videre. Giv den til din familie. Medbring førstehjælpsudstyr og livsvigtig medicin, da du kan være svær at nå frem til.

  • Tilmeld dig Udenrigsministeriets Danskerliste, så det er muligt at kontakte dig i tilfælde af krisesituationer.

Hjælpsomme apps til en sikker rejse: